Osztrák
Adóiroda
Magyaroknak

Megszületett a gyermek?

Akár 12366 € -t is kaphatsz Ausztriából!*

osztrak gyes

Megszületett a gyermek?

Akár 12366 € -t is kaphatsz Ausztriából!*

GYES

Az ausztriai gyest 6 hónapra visszamenőleg van lehetőség igényelni a helyileg illetékes osztrák társadalombiztosítónál.

Alapvető feltétele az osztrák családi pótlékra való jogosultság. Az adóhatóságtól kapott határozatot a társadalombiztosító minden alkalommal kéri.

Feltétele a bejelentett osztrák munkaviszony valamelyik szülő részéről, továbbá a közös lakcím. Kötelező 5 alkalommal részt venni a terhesgondozáson és az előírt védőoltásokat is igazolni ( MutterKindPass minden esetben szükséges ).

*A GYES-t többféle változatban igényelhetjük. Ha csak az egyik szülő veszi igénybe, akkor 365 és 851 nap közötti időszakot lehet megjelölni. Amennyiben mindkét szülő, akkor a GYES időszak 456 -1063 napra vonatkozik. A napi összeget ennek függvényében határozzák meg és a teljes összege: 12 366 €.

Van azonban lehetőség jövedelem alapú igénylésre is. Ebben az esetben az utolsó havi jövedelem 80%-át veszik figyelembe és csak 365 napra vonatkoztatva lehet igényelni. A napi összege 66 €. Ezt a változatot azonban csak magasabb jövedelem mellett érdemes választani.

Fontos megjegyezni, hogy a gyes folyósítása alatt az igénylő éves jövedelme nem lépheti túl a 16.200 eurt. Ezért tanácsos, hogy a GYES-t az alacsonyabb keresetű szülő igényelje függetlenül attól, hogy melyik szülőnek van munkaviszonya Ausztriában.

Több gyermek esetén a GYES mindig csak a legkisebb gyermek után vehető igénybe

Karenz

Amennyiben a GYES-t igénylő rendelkezik munkaviszonnyal Ausztriában, szülés előtt a munkaadóval szükséges szerződést kötni ( Karenzvereinbarung ), amely a GYES alatti időszak és a szülési szabadság utáni munkábaállási feltételeket rögzíti. Ez biztosítja a munkavállalót, hogy a szülési szabadság ideje alatt is biztosítással rendelkezik, illetve hogy a szabadság után visszatérhessen eredeti munkahelyére.

Ha segítségre van szükséged:

+36 20 534 74 14

GYES-t szeretnék igényelni!

Osztrák Adóiroda Magyaroknak 2021 © Minden jog fenntartva

Ha segítségre van szükséged:

Osztrák

Adóiroda

Magyaroknak

Hogy több maradjon a zsebedben

Ezek is érdekelhetnek :

AUSZTRIAI ADÓVISSZATÉRÍTÉS

AUSZTRIAI CSALÁDI PÓTLÉK

Oszd meg, hogy ismerőseidnek is több maradjon a zsebében:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Köszönjük az üzeneted, hamarosan jelentkezni fogunk!